Centering Pregnancy

Bij Liva heb je de keus uit 2 manieren van zwangerschapsbegeleiding. Naast de gebruikelijke individuele zwangerschapscontoles van 15 min, kun je ook er ook voor kiezen om uitgebreider begeleid te worden in de vorm van Centering Pregnancy (link naar de site: http://www.centeringhealthcare.nl/zwanger/)

Centering Pregnancy is een programma dat de medische controles en alle informatie rondom zwangerschap, de bevalling en de eerste babytijd combineert. Daarnaast is er ook tijd om al je vragen te stellen en je ervaringen te delen met de vrouwen in je groep, die rond dezelfde periode zijn uitgerekend. De groep bestaat meestal uit 8-12 vrouwen, je komt 10 keer bij elkaar op een vaste dag en tijd. Centering Pregnancy is gratis!

In het kort:

* Je krijgt 17 uur méér zorg dan in een individueel traject verloskundige zorg
* Er worden meer onderwerpen besproken en er wordt dieper in gaan op de onderwerpen
* Verloskundige zorg in een groep zwangeren die ongeveer in dezelfde tijd zijn uitgerekend
* Individueel contact met verloskundige voor uitwendig onderzoek
* Ervaringen delen en van elkaar leren
* 9 bijeenkomsten van 2 uur i.p.v. controles van 15 minuten, en een bijeenkomst na de bevalling

Link naar artikel Ouders van Nu: http://www.oudersvannu.nl/zwanger-zijn/10-weken/zwangerschap/verloskundige-zwangerschap/centering-pregnancy/

Wat kan Centering Pregnancy voor jou betekenen?

Actieve betrokkenheid bij de zorg
Je leert hoe je je bloeddruk zelf kunt meten, jezelf wegen en je eigen zwangerschapskaart bijhouden. Ook leer je hoe je gezondere keuzes kunt maken voor jezelf, je zwangerschap en je baby.

Elkaar steunen en kennis uitwisselen
In de groep worden onderwerpen besproken die belangrijk zijn voor jou, je zwangerschap en je baby. Je ontmoet andere zwangere vrouwen waardoor je ervaringen kunt delen en zo nodig elkaar kunt steunen.

Vaste dag en tijdstip
De groepszorg is op vastgestelde dagen en tijden. Deze zijn vooraf bekend tot het einde van je zwangerschap. Je hoeft niet meer te wachten op een controle.

Meer contact met je verloskundige
Je hebt langer contact met de verloskundige dan tijdens de 1 op 1 controles. Je kunt dus meer vragen stellen en langer over iets doorpraten. Dat is niet alleen prettig voor jou maar ook belangrijk voor de verloskundige: zij hoort meer en kan beter begrijpen wat er voor jou en de andere vrouwen belangrijk is.

Betere uitkomsten van de zwangerschap
Uit onderzoek in Amerika blijkt dat deze vorm van zorg betere uitkomsten geeft. Ook in Nederland zijn de uitkomsten van de zwangerschap beter. Er worden bijvoorbeeld minder kinderen te vroeg geboren. Ook blijkt dat de meeste vrouwen dit een hele fijne vorm van zorg vinden. Degene die het concept CenteringPregnancy™ ooit bedacht, heeft inmiddels meerdere prijzen mogen ontvangen.