Spiraal plaatsen en verwijderen

Om de verloskundige zorg die wij bieden helemaal compleet te maken kun je bij ons ook terecht voor het plaatsen van spiralen.
Deze kan dan bij ons op de praktijk door je eigen verloskundige geplaatst worden. Hiervoor kun je contact opnemen met de assistente, zij plant dan een afspraak voor je in.
Met het recept dat je van ons krijgt kun je de spiraal ophalen bij je eigen apotheek. Let op, deze moet in de meeste gevallen zelf worden betaald. Check voor de zekerheid je aanvullende verzekering.
De plaatsing van de spiraal wordt vergoed door de verzekering, dit valt namelijk onder de basiszorg. Check voor de zekerheid je basis verzekering.

Hoe wordt een spiraaltje geplaatst?

Hoe wordt een spiraaltje geplaatst?
Het plaatsen van een spiraaltje omvat verschillende stappen:

  • Inwendig onderzoek om de grootte en ligging van je baarmoeder te bepalen.
  • Inbrengen van een speculum (eendenbek) om de baarmoedermond goed zichtbaar te maken.
  • Het vastpakken van de baarmoedermond met een klemmetje, wat soms wat gevoelig of pijnlijk kan zijn. Dit is nodig om de baarmoeder in een rechte positie te krijgen voor het inbrengen van het spiraaltje.
  • Voorzichtig trekken aan de baarmoedermond om de baarmoeder recht te positioneren, wat vergelijkbaar kan zijn met menstruatiepijn in je onderbuik.
  • Het meten van de baarmoeder om de juiste maat van het spiraaltje te bepalen.
  • Het daadwerkelijk inbrengen van het spiraaltje.
  • Terugtrekken van de huls en afknippen van de touwtjes.
  • Verwijderen van de tang en het speculum.

Na deze stappen is het plaatsen van het spiraaltje voltooid.

Doordat de baarmoedermond wordt vastgepakt met een tang ontstaat er een klein wondje waaruit je iets kunt vloeien. In de eerste dagen na de plaatsing kun je hierdoor dus nog wat vloeien.

Adviezen vooraf aan het plaatsen

Zwangerschap uitsluiten
Het is zeer van belang om een zwangerschap uit te sluiten alvorens een spiraal wordt geplaatst.
Je kunt ervoor kiezen om de spiraal te laten plaatsen in de eerste 7 dagen van je menstruatie, dan is er zeker geen zwangerschap en heeft tevens als voordeel dat de baarmoedermond iets geopend staat. Bij dames die (nog) nooit bevallen zijn of al meer dan een jaar geleden bevallen zijn plannen wij standaard de plaatsing tijdens de menstruatie.

Wanneer je komt voor een spiraalplaatsing buiten je menstruatie om en er kan een mogelijkheid zijn van een (ongeplande) zwangerschap dan raden we je aan om maximaal 2 dagen voor de plaatsing een zwangerschapstest te doen.

Na een zwangerschap plaatsen we de spiraal minimaal 8 weken na de geboorte. Wanneer er in deze periode onbeschermd is gevreeën, sluit ook dan eerst een zwangerschap uit.

SOA uitsluiten
Wanneer je een SOA hebt op het moment van het plaatsen van een spiraal, kunnen deze bacteriën/ virussen samen met het spiraal de baarmoeder binnen gebracht worden, met ernstige gevolgen van dien. Daarom is het belangrijk om een SOA uit te sluiten. Heb je het risico gelopen op een SOA het afgelopen jaar of heb je klachten die bij een SOA zouden kunnen passen, dan is het van belang om eerst een SOA uit te sluiten alvorens de spiraal geplaatst wordt. Je kan een SOA test bij de huisarts laten doen of gewoon thuis. De spullen kunnen online worden besteld.
Wil je meer informatie over een SOA test, vraag dit dan gerust aan ons.

Pijnstilling
Het plaatsen van een spiraaltje kan kortdurend een krampende pijn onder in de buik geven, vergelijkbaar met een menstruatie. Dit komt doordat de baarmoeder in rechte positie wordt gebracht. Deze pijn gaat meestal binnen een paar minuten weer weg. Soms kun je de eerste 24 uur na de plaatsing soms nog wat (menstruatie-achtige) krampen ervaren.
We raden je aan om een uur voor het plaatsen paracetamol 1000 mg of ibuprofen 400 mg in te nemen.

Informatie voor na het plaatsen
De pijnstilling werkt ongeveer 4-6 uur, mocht je na die tijd hevige pijn krijgen (zeldzaam) neem dan contact met ons op. Heb je een gevoelige buik als menstruatiepijn dan mag je nogmaals paracetamol of ibuprofen innemen. Deze klachten zullen binnen 24 uur verminderen.

Na het plaatsen kun je wat bloedverlies hebben. Dit komt van de baarmoedermond af. Ook gaat de baarmoeder reageren op de spiraal en de hormonen die ervan worden afgegeven (bij een hormoonspiraal). Hierdoor kun je in de eerste weken tot ongeveer 3 maanden regelmatig doorbraakbloedingen hebben, ook wel spotting genoemd. De menstruatie kan bij een koperspiraal de eerste drie maanden wat heftiger zijn. Daarna normaliseert zich dat weer.

Na 3-4 maanden is het lichaam gewend en kun je merken dat de menstruaties lichter worden en in de loop van tijd misschien zelfs wegblijven als je een hormoonspiraal gebruikt. Het volledig wegblijven van de menstruatie is geen garantie, dit is per persoon afhankelijk. Bij een koperspiraal kun je de eerste maanden een iets ruimere menstruatie hebben, de meeste vrouwen krijgen na die tijd weer hun natuurlijke cyclus terug.

Betrouwbaarheid
Een koperspiraal is direct na plaatsen betrouwbaar als anticonceptie.
Als het hormoonspiraal tijdens de menstruatie of binnen 7 dagen na het begin van de menstruatie wordt ingebracht, ben je ook direct na het inbrengen beschermd tegen zwangerschap. Als het hormoonspiraal niet tijdens de menstruatie is ingebracht, moet je de eerste 7 dagen na het inbrengen aanvullende anticonceptie (bijvoorbeeld een condoom) gebruiken.

Controle van het spiraal
Na het inbrengen van een spiraal is er een hele kleine kans dat het spiraal niet goed blijft zitten. Dit komt het meeste voor bij de 1e menstruatie na het plaatsen of bij heel heftige menstruaties. Zes weken na de plaatsing is er in dit soort gevallen nog een controle consult op de praktijk.

Zelf kun je ook controleren of het spiraal goed zit. Doe dit bij voorkeur na de menstruatie. Als je je wijsvinger diep in de vagina steekt, kun je met je vingertop de baarmoedermond voelen. Als je heel goed voelt, kun je de draadjes van het spiraal voelen. Dat betekent dat hij goed zit. Je kunt ervoor kiezen om de zelfcontrole wel of niet te doen.

Contact opnemen
In de volgende gevallen is het verstandig contact met ons op te nemen

  • Als je koorts (38,5 of hoger) krijgt in de eerste weken na het plaatsen van de spiraal en/of aanhoudende buikpijn, soms icm sterk ruikende afscheiding.
  • Als je last krijgt van hevig bloedverlies.
  • Als je het steeltje van de spiraal kunt voelen.
  • Bij twijfel of vragen.