Borstvoeding en kunstvoeding

Borstvoeding
Tijdens de zwangerschap ontvang je van ons veel informatie over verschillende onderwerpen. Eén van die onderwerpen is borstvoeding. Uit onderzoek is gebleken dat borstvoeding de beste voeding is voor pasgeboren baby’s. In borstvoeding zitten antistoffen, zodat kindjes de borstvoeding krijgen minder snel een infectie kunnen oplopen. De samenstelling van borstvoeding is ook helemaal afgestemd op de behoefte van jouw baby. Daarnaast wordt de kans op het ontwikkelen van een allergie verkleint en hebben de kinderen op latere leeftijd minder kans op overgewicht, suikerziekte en hart- en vaatziekten. Tot slot versterkt borstvoeding de binding tussen moeder en kind.
Toch kiest niet iedereen voor borstvoeding, om verschillende redenen. De keuze tussen borstvoeding en kunstvoeding is aan jullie als ouders. Het belangrijkst is dat je op basis van de juiste informatie een manier van voeden kiest waar jij je prettig bij voelt. Lees meer in onze folder Waarom borstvoeding?. Bij het kiezen voor borst- of kunstvoeding speelt ook je gevoel een belangrijke rol. We hopen dat je tijdens de zwangerschap een keuze kunt maken die bij je past. Wij zullen je keuze altijd respecteren.

Hulp bij borstvoeding
Borstvoeding is de meest natuurlijke manier om jouw kind te voeden en is gezond voor moeder en kind. Hoewel het een natuurlijk proces is dat vrijwel iedere moeder kan, hebben de meeste vrouwen wel wat hulp nodig om de borstvoeding op gang te helpen en te zorgen dat het proces soepel verloopt. De verloskundige, maar vooral de kraamzorg helpt jou tijdens het kraambed bij het geven van voeding aan jouw kind. Marieke Niehe is naast verloskundige, ook lactatiekundige(borstvoedingsspecialist).  Zij gebruikt deze uitgebreide kennis tijdens hun dagelijkse verloskundige zorg. Ook de andere verloskundigen zijn erg enthousiast en goed in begeleiding bij borstvoeding. Dit maakt een goede en intensieve begeleiding bij borstvoeding mogelijk in onze praktijk. Als er toch behoefte is aan een individueel consult bij de lactatiekundige, verwijzen wij je graag.
Veel zorgverzekeraars vergoeden (een deel van) deze consulten.

kunstvoeding
Het feit dat borstvoeding de beste voeding is, wil niet zeggen dat kunstvoeding slecht is. Als je ervoor kiest je baby kunstvoeding te geven, kun je kiezen uit verschillende merken. Het merk hiervan maakt niet uit; alle soorten kunstvoeding in Nederland voldoen aan de eisen van de Warenwet.
De kraamverzorgster zal je ook begeleiden bij het geven van kunstvoeding. Zij zal je leren hoe je de voeding klaarmaakt en deze het beste kan geven. Uiteraard kun je bij ons ook terecht met al je vragen over kunst voeding.