Adviezen eerste 24 uur

De eerste dag met jullie kindje is natuurlijk harstikke spannend. Wij hebben hieronder een aantal weetjes en adviezen om de eerste dag door te komen.

Misselijk
De eerste 24 uur kan de baby nog misselijk zijn door het inslikken van het vruchtwater en/of bloed. Schrik niet wanneer de baby moet kokhalzen of spugen.

Voeding
Indien je borstvoeding geeft is het goed de baby aan de borst te leggen wanneer de baby wakker wordt. Voor de productie van de borstvoeding is het goed ongeveer om de drie uur aan te houden (vaker is geen probleem). Laat de baby drinken totdat hij/zij de borst zelf loslaat of niet meer actief drinkt. Meestal is dan na 10-15 minuten. Biedt daarna de andere borst aan.
Indien je kunstvoeding geeft geef je de baby ongeveer elke 2 uur 10 cc. Dit wordt per dag opgehoogd met ongeveer 10 cc.

Temperatuur
De temperatuur van de baby moet tussen de 36,5 en 37,5 zijn. Meet zo nu en dan bij het verschonen van de luier de temperatuur. Vooral de eerste dagen kunnen baby’s moeite hebben om hun temperatuur op peil te houden.

Luiers
Het is goed om de eerste luiers van de baby te bewaren, de kraamzorg kan dan met jullie meekijken of de baby heeft geplast en/of gepoept. Als de baby 1 dag oud is moet de baby 1 keer hebben geplast en eenmaal hebben gepoept. Bij sommige kindjes gebeurt dit pas op de tweede dag, ook dit is oke. Meisjes kunnen onder invloed van hormonen van de moeder een beetje vaginaal bloedverlies hebben (pseudo-menstruatie). Dit kan geen kwaad.

Bloedverlies van moeder
De eerste paar uren na de bevalling is het normaal dat je wat ruimer bloedverlies hebt. Dit kan tot 2 kraamverbanden per uur zijn. Ook stolsels horen daarbij, die kunnen wel zo groot zijn als een vuist. Vervolgens is het normaal dat je de eerste dagen 6-8 kraamverbanden per dag verwisselt.
Plassen
Het is belangrijk dat je binnen zes uur na de bevalling hebt geplast. Wanneer plassen pijnlijk is kun je de pijn verlichten door te spoelen met water of afgekoelde kamillethee. Indien het niet lukt om te plassen moet je de verloskundige bellen.

Naweeën
Naweeën zijn samentrekkingen van de baarmoeder om bloedverlies te beperken/ meer bloedverlies te voorkomen. Je kunt meer last hebben van naweeën als je al eens eerder bent bevallen, als je heel snel bent bevallen of als je borstvoeding  geeft.