Kinderwensspreekuur & adviezen

Kinderwensconsult

Heb je behoefte aan adviezen en tips afgestemd op jouw/jullie persoonlijke situatie? Proberen jullie al een tijdje om zwanger te worden, maar lukt dit nog niet? Heb je vragen of behoefte aan informatie rondom je eisprong, een kinderwens, zwangerschap en/of bevalling? Bij ons ben je ook van harte welkom voor een kinderwensconsult. Samen kijken we naar wat jij/jullie nodig hebt/hebben voor een zo gezond mogelijke start van je zwangerschap!

Adviezen

Foliumzuur
Als je zwanger wilt worden, is het belangrijk om (extra) foliumzuur te slikken. Foliumzuur zorgt ervoor dat de kans op afwijkingen vroeg in de zwangerschap zo klein mogelijk worden gemaakt. Foliumzuur verkleint namelijk de kans op neurale-buisdefecten bij het kind. De neurale buis is bij een ongeboren baby het begin van het ruggenmerg en de hersenen. Wanneer er iets fout gaat bij de aanleg en ontwikkeling van de neurale buis kunnen er in de zwangerschap afwijkingen aan het ruggenmerg of de hersenen ontstaan. Er is dan sprake van een open ruggetje, een open schedel, hazenlip of open gehemelte.
Foliumzuur is vitamine B11. Slik elke dag een tablet van 0,4-0,5 milligram foliumzuur tot en met de 10e week van je zwangerschap. De tabletten zijn zonder recept bij de drogist of apotheek verkrijgbaar. Het duurt ongeveer 4 weken voordat er extra foliumzuur in je lichaam opgenomen is. Start daarom al met het slikken van foliumzuur op het moment dat je een kinderwens hebt.
In multivitaminen zit ook extra foliumzuur. Wil je multivitaminen gaan gebruiken, neem dan echter wel de vitaminen die voor zwangeren vrouwen zijn, zodat de vitaminen in de juiste dosering aanwezig zijn.

Voeding en leefstijl
Tijdens de zwangerschap heeft je voeding en leefstijl effect op de gezondheid van de baby. Het is belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Denk aan groente, fruit, bruin brood, rijst, past, aardappels, vlees/vis of vleesvervangers en zuivel.
Daarnaast zijn er ook voedingsmiddelen die je moet mijden in de zwangerschap om een infectie met listeria en/of toxoplasmose te voorkomen.

Listeria
Producten die gemaakt zijn met rauwe melk (= ongepasteuriseerde melk) kunnen Listeria bevatten. Ook komt Listeria soms voor in vacuüm verpakte vis (gerookte zalm, paling etc), in het vaatdoekje en in de koelkast. Listeria is een bacterie die goed groeit in koude vochtige omgevingen en listeriose kan veroorzaken. Dit is een infectie die gevaarlijk is voor het ongeboren kind, maar niet voor de moeder. Een listeria-infectie kan ongemerkt plaatsvinden. De kans op zo’n infectie is erg klein. Maar omdat de gevolgen groot zijn adviseren we het volgende:
Eet geen zachte (schimmel)kaas die met rauwe melk gemaakt is. Kijk altijd op de verpakking (rauwe melk of ‘au lait cru’). Hollandse kaas is geen probleem, ook de hardere kazen die met rauwe melk gemaakt zijn, zijn niet gevaarlijk. Vermijd voor de zekerheid wel de jonge boerenkaas.
Eet geen vacuümverpakte rauwe of gerookte vis. Eenmaal goed verhit/gaar is deze vis niet meer schadelijk.
Voorgesneden rauwkost, sla en groenten goed wassen en ruim binnen de uiterste houdbaarheidsdatum eten
Restjes eten niet langer dan een dag bewaren en door en door verhitten voor je het eet.
Elke dag een schoon vaatdoekje nemen. Vaatdoekje wassen op 60°C in de wasmachine.
Eens per maand de koelkast schoonmaken.

Voor meer informatie, kijk op www.voedingscentrum.nl

Toxoplasmose
Eet geen rauw vlees als je zwanger bent. In rauw vlees kan een parasiet voorkomen die een Toxoplasmose-infectie kan veroorzaken. Deze infectie is niet gevaarlijk voor jezelf, maar wel voor de baby. Als vlees goed doorbakken/gaar is, is de parasiet gedood en levert het vlees geen gevaar meer voor de baby. Eet dus geen rood vlees, carpaccio, filet americain, ossenworst, etc. Ook in de ontlasting van jonge katten kan deze parasiet voorkomen, en daardoor ook in de zandbak, tuinaarde en in het zand aan groenten. Werk daarom niet met blote handen in de tuin, verschoon niet zelf de kattenbak of gebruik handschoenen. Was de groenten goed voor gebruik.

Klik hier voor meer tips over gezondheid en leefstijl tijdens de zwangerschap. Op deze site staat betrouwbare informatie.

Roken/alcohol/drugs
Wanneer je rookt, alcohol of drugs gebruikt, duurt het vaak langer voordat je zwanger wordt. Zowel bij roken als alcohol en drugsgebruik wordt de vruchtbaarheid verminderd. Als je 15 sigaretten per dag rookt, halveert dat de kans om zwanger te worden. Ook rokende mannen zijn minder vruchtbaar. De hoeveelheid zaadcellen in het sperma neemt af, hebben vaker een afwijkende vorm en zijn minder beweeglijk dan bij een niet-rokende man.
Afhankelijk van de hoeveelheid en het soort drugs neemt bij mannen de kwaliteit en productie van het zaad af. Bij vrouwen kan de kwaliteit van de eicellen verminderen en/of de eisprong geremd worden.
Bij het gebruik van alcohol neemt de kwaliteit van zowel de eicellen als de zaadcellen af.
De kans op een miskraam neemt daarnaast juist toe als je rookt, drugs gebruikt en/of alcohol drinkt.

Ziekten of erfelijke aandoeningen.
Wanneer er bij jou, jouw partner of bij jullie naaste familieleden (ouders en broers/zussen) erfelijke aandoeningen voor komen, is het goed om nog vóór de zwangerschap uit te zoeken wat eventuele risico’s kunnen zijn. Bespreek met je huisarts of verloskundige om welke aandoening het gaat. Het kan zinvol zijn om dragerschap bij jou en je partner te onderzoeken. Dit onderzoek geeft informatie over de aanwezigheid van risico’s voor een eventueel toekomstig kind en als deze er zijn, welke risico’s dit zijn. De huisarts of verloskundige kan je verwijzen naar een klinisch geneticus. Dit is een arts gespecialiseerd in erfelijkheid. Voor extra informatie kijk  op: http://www.erfelijkheid.nl/

Medicatie
Indien je medicatie gebruikt, bespreek dan altijd met de verloskundige, de huisarts of de arts die de medicatie heeft voorgeschreven of de medicatie vervolgd kan worden in de zwangerschap. Belangrijk is dit al voor de zwangerschap eventueel aan te passen, zodat je kan kijken hoe je reageert op de nieuwe medicatie. Ook kunnen sommige soorten medicatie slecht zijn als je probeert zwanger worden en/of tijdens de zwangerschap. Het beïnvloedt de vruchtbaarheid negatief of is schadelijk voor je ongeboren kind.