Een bevalling kan op twee manieren beginnen. In 90% van de gevallen begint het met weeën. In de overige 10% kan de bevalling zich aankondigen door het breken van de vliezen.
- Vruchtwaterverlies
Wanneer de vliezen breken verlies je meestal een flinke hoeveelheid water. Dit water ziet eruit als kraanwater, helder en doorzichtig. Soms zitten er wat witte of roze vlokjes in en soms verlies je daarbij een klein beetje bloed. Na dit eerste waterverlies blijf je geregeld kleine beetjes vocht verliezen. In een enkel geval zie je dat die eerste hoeveelheid achterwege blijft en dat je alleen maar kleine scheutjes verliest. Belangrijk is dat je kijkt naar de kleur van het water. Probeer ook altijd wat water op te vangen door een boterhamzakje in je onderbroek te leggen. Hierdoor blijft het water liggen, en kunnen we het makkelijker beoordelen. Is het water helder/kleurloos/rozig, en breken de vliezen overdag, moet je ons bellen op het spoednummer. We komen dan langs voor controle en het verder verloop te bespreken. Wanneer het s nachts gebeurt wacht je tot de volgende ochtend. Is het vruchtwater groen/bruin/gelig moet je ons direct bellen, ook s nachts. Dit gekleurde vruchtwater komt omdat de baby in het vruchtwater heeft gepoept. Het is dan belangrijk om de baby beter te controleren. -
- Belangrijk bij vruchtwaterverlies
- Als het hoofdje bij de laatste zwangerschapscontrole nog niet goed was ingedaald, bel je direct na het breken van de vliezen.
- Bewaar hetgeen nat geworden is (kleding, ondergoed, maandverband, enz.) voor de verloskundige.
- Noteer het tijdstip waarop de vliezen zijn gebroken.
- Meet iedere 4 uur je temperatuur rectaal. Bel bij een temperatuur boven de 38 ºC.
- Wees voorzichtig met hygiëne: geen bad, geen tampons, geen geslachtsgemeenschap.
- Blijf bij helder vruchtwater de kleur regelmatig controleren. Mocht het veranderen in bruin of groen water, moet je alsnog direct bellen.
Weeën
Weeën die onregelmatig zijn qua sterkte, lengte en/of frequentie, zijn veelal niet het begin van de bevalling. Ze kunnen veroorzaakt worden door een blaasontsteking, indaling van de baby of de voorbereiding van de baarmoeder op de bevalling. Ze kunnen ervoor zorgen dat de toestand van de baarmoedermond optimaal voorbereid is. Voor ontsluiting (het opengaan van de baarmoedermond) zijn doorgaans weeën nodig die met een goede regelmaat (binnen de 5 minuten) komen en een lange tijd (rond de 60 sec) aanhouden. Als je van je eerste kindje gaat bevallen, bel ons dan in ieder geval als je twee uur lang weeën hebt binnen de 5 minuten, die ongeveer 60 sec aanhouden. Ben je al eerder bevallen, bel ons dan in ieder geval als je regelmatige weeën hebt elke 5 minuten.
Bloedverlies/slijmprop
Een klein beetje bloedverlies kan tijdens de laatste weken van de zwangerschap voorkomen. De baarmoedermond is zo goed doorbloed dat het makkelijk kan gebeuren dat er een bloedvaatje springt, waardoor je een klein beetje bloed verliest (bijvoorbeeld na het vrijen, stevig hoesten, inwendig onderzoek of moeilijke stoelgang). Sommige vrouwen verliezen in de laatste weken een slijmprop (in een geheel of gedeeltelijk). In deze taaie slijmprop kan wat bloed vermengd zitten. Dit kan absoluut geen kwaad en zegt ook niks over wanneer de bevalling gaat beginnen. Wanneer je een hoeveelheid bloed verliest die vergelijkbaar is met je menstruatie moet je ons altijd direct bellen.
Alles wat voor 37 weken gebeurt is te vroeg.
Je moet altijd bellen als je voor 37 weken last hebt van:
– Bloedverlies of vruchtwaterverlies;
– Regelmatige, harde buiken die pijn doen;
– Ongerustheid.