Implanon plaatsen

Om de verloskundige zorg die wij bieden helemaal compleet te maken kun je bij ons ook terecht voor het plaatsen van het hormoonstaafje, ook wel de implanon genoemd.
Deze kan dan bij ons op de praktijk door je eigen verloskundige geplaatst worden. Hiervoor kun je contact opnemen met de assistente, zij plant dan een afspraak voor je in.
Met het recept dat je van ons krijgt kun je de implanon ophalen bij je eigen apotheek. Let op, deze moet in de meeste gevallen zelf worden betaald. Check voor de zekerheid je aanvullende verzekering.
De plaatsing wordt vergoed door de verzekering, dit valt namelijk onder de basiszorg. Check voor de zekerheid je basis verzekering.

Wat is een implanon?

Een implanon is een flexibel staafje ongeveer zo groot als een lucifer. Het is 40 mm lang en 2 mm dik. Het bevat 1 hormoon, het progestageen hormoon etonogestrel. Hierdoor kan het staafje ook worden gebruikt tijdens het geven van borstvoeding. De implanon voorkomt een eisprong, waardoor je niet zwanger kan raken. Ook zorgt progestageen ervoor dat het baarmoeder slijmvlies niet wordt opgebouwd. De implanon is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie.
Door de implanon kan de menstruatie cyclus veranderen. Deze kan onregelmatig worden en in sommige gevallen blijft de menstruatie weg of vermindert.
Het staafje wordt net onder de huid in de arm aangebracht en kan 3 jaar blijven zitten.

Hoe wordt een implanon geplaatst?

Het staafje wordt net onder de huid aan de binnenkant van de bovenarm geplaatst. Dit kan in principe op elk moment van de cyclus. Als het tijdens de menstruatie wordt ingebracht is de implanon meteen betrouwbaar. Anders moet er gedurende 7 dagen aanvullende anticonceptie worden gebruikt.
Alvorens de plaatsing wordt de huid eerst lokaal verdoofd. Daarna wordt de implanon middels het inbrengsysteem onder de huid ingebracht. Dit kan een klein wondje veroorzaken en er kan een blauwe plek ontstaan. Na de plaatsing voel je het staafje onder de huid zitten. Dan is het staafje goed geplaatst.

Om de implanon te verwijderen wordt er na het verdoven van de huid een kleine snede gemaakt. Daarna wordt de implanon met een klemmetje verwijderd. Hierdoor kan er een klein litteken op de arm ontstaan.

Meer informatie?

Wil je meer informatie kijk dan op http://www.anticonceptie.nl of vraag ernaar bij de verloskundige.